Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η ημέρα του αγώνα: Δέκα πολύτιμες συμβουλές

Μια δόση αδρεναλίνης είναι ευεργετική για την προσπάθειά σας στον αγώνα, αλλά όχι το είδος της αδρεναλίνης που προέρχεται από την αγωνία μας όταν ψάχνουμε για τουαλέτα δύο λεπτά πριν από την εκκίνηση. Ακολουθούν δέκα συμβουλές από την ομάδα μας για τη διαχείριση του στρες και για να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

1. Πηγαίνετε από νωρίς στο σημείο της αφετηρίας

Ενημερωθείτε σχετικά με τον αγώνα. Μάθετε δηλαδή από πού αρχίζει και πού τελειώνει και σχεδιάστε πώς θα μετακινηθείτε. Είτε για μεγάλη είτε για μικρή απόσταση, φροντίστε ώστε να διαθέτετε τουλάχιστον μία ώρα για ζέσταμα και για να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον.

2. Μην τρώτε για τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εκκίνηση

Δεν μπορείτε να τρέξετε χωρίς ενέργεια, αλλά το φαγητό λίγο πριν από την εκκίνηση μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Δοκιμάστε να φάτε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, το λιγότερο μία ώρα πριν από τον αγώνα.

3. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, φροντίστε ώστε να έχετε την απαραίτητη ενυδάτωση

Για αποστάσεις άνω των 10 χλμ., πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να πίνουν κάποιο υγρό για την ενυδάτωσή τους. Προτιμάτε να τρέχετε κρατώντας ένα μπουκάλι; Ή μήπως σας βολεύει καλύτερα να πίνετε κάτι στις στάσεις ανεφοδιασμού σε νερό; Αποφασίστε τι προτιμάτε να κάνετε και προπονηθείτε με αυτόν τον τρόπο.

4. Αποφασίστε ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα τρέξετε στον αγώνα

Είναι αδύνατο να γνωρίζετε το πώς θα εξελιχθεί ένας αγώνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας χρειάζεται κάποιο σχέδιο. Θέλετε να τρέξετε γρήγορα στην αρχή και στη συνέχεια να ρίξετε το ρυθμό ή μήπως το αντίστροφο; Προσπαθήστε να μην αφήσετε τη συμπεριφορά των άλλων δρομέων να σας επηρεάσει ώστε να αλλάξετε το σχέδιό σας. Προτείνουμε στους αρχάριους να αποφεύγουν να τρέχουν γρήγορα στην αρχή ενός αγώνα. Όταν στο δεύτερο μισό του αγώνα θα προσπερνάτε τους δρομείς που ξεκίνησαν με υπερβολικό ενθουσιασμό, θα νιώσετε πολύ καλύτερα!

5. Ντυθείτε έξυπνα

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για τη συγκεκριμένη ημέρα και ντυθείτε κατάλληλα. Η ημέρα του αγώνα δεν είναι κατάλληλη για πειραματισμούς, συνεπώς φορέστε ρούχα που έχετε ξαναδοκιμάσει και εμπιστεύεστε – όχι κάτι καινούριο.

6. Χρησιμοποιήστε άλλους δρομείς για να μπορέσετε να συνεχίσετε

Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, σας βοηθά να χρησιμοποιείτε το βηματισμό άλλων δρομέων γύρω σας προκειμένου να μπορέσετε να συνεχίσετε. Μια άλλη χρήσιμη τακτική είναι να επιλέξετε κάποιον που βρίσκεται σε μικρή απόσταση μπροστά σας και να προσπαθήσετε να τον φτάσετε ή απλώς να διατηρήσετε σταθερή την απόσταση μεταξύ σας.

7. Μοιράστε τη διαδρομή

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη απόσταση, είναι χρήσιμο να χωρίζετε τη διαδρομή σε τμήματα. Έτσι, σε έναν αγώνα μισού μαραθωνίου τρέχετε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα των 5 χλμ. Το ίδιο αποτέλεσμα έχετε επίσης αν τρέχετε προς σημεία που βρίσκονται εντός του οπτικού σας πεδίου (π.χ. φανοστάτες ή γωνίες δρόμων). Η τακτική αυτή βοηθά ώστε να σας φοβίζει λιγότερο η απόσταση και να αισθάνεστε λιγότερη πίεση.

8. Χαλαρώστε

Αν και χρειάζεστε όσο το δυνατό περισσότερη αδρεναλίνη, η ένταση και η έλλειψη χαλαρότητας θα σας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς. Προσπαθήστε να κάνετε έναν έλεγχο με το μυαλό σας κάθε τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αναρωτηθείτε: Πώς είμαι; Πώς νιώθω; Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα χέρια και τους ώμους σας, καθώς και την αναπνοή σας. Αυτό θα διευκολύνει το τρέξιμό σας.

9. Έχετε κάποιον να σας στηρίζει

Τρέξτε τον αγώνα μαζί με κάποιον φίλο ή προσπαθήστε να φέρετε φίλους ή συγγενείς για υποστήριξη. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποιος που σας επευφημεί παίρνετε πραγματικά μεγάλη ώθηση κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι. Είναι επίσης πιο εύκολο να τρέχετε όταν υπάρχει κάποιος στη γραμμή του τερματισμού για να μοιραστεί τη στιγμή μαζί σας.

10. Είτε είναι ο 1ος είτε ο 101ος σας αγώνας: χαρείτε το!

Το τρέξιμο είναι διασκέδαση. Εάν έχετε απογοητευτεί από την επίδοσή σας, δώστε στον εαυτό σας το περιθώριο να νιώσει απογοήτευση μέχρι ένα σημείο, στη συνέχεια όμως περάστε την επίδοση στο ημερολόγιο και προχωρήστε παρακάτω. Διαβάζοντας το ημερολόγιο μπορεί να βοηθηθείτε ώστε να μην επαναλάβετε κάτι τέτοιο στο μέλλον. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όλοι μπορούν να βρεθούν σε κακή μέρα και ότι η ανάμνηση αυτή μπορεί να σβήσει γρήγορα με την επόμενη καλή επίδοση!

www.asics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου